keskiviikko 13. heinäkuuta 2016

Varsakesä

#throwback 3veekesään


Torstenin varsaelämä loppui, kun sen kolmevuotiskesä alkoi. Se teki paljon töitä - siis vähän liikaakin - ja kokeilimme yhdessä rajojamme. Toisinaan Torsten oli omasta mielestään kovinkin vitsikäs ja toisinaan en olisi voinut olla onnellisempi niin hyvän tilannetajun omaavasta pikkuhevosesta.

Silloin kolmevuotiaana Torsten teki paitsi paljon, myös todella monipuolisesti töitä. Koulua, missä poni otti koulutuksellisesti jättimäisiä harppauksia eteenpäin lyhyessä ajassa, esteitä, joita Torsten ei kytännyt (melkein) ollenkaan, ohjasajoa, missä Torsten oli luontaisesti hyvä, ja ilman satulaa vietettyjä ponipäiviä; ne olivat meidän molempien lempparipäiviä.

Tästä se lähti, ratsun ura kiitonousuun!

Kuvaa katsellessa voisi sanoa, että ainakin allekirjoittaneen mielestä ponipäivät olivat parhaita, Torstenista en ole enää ihan varma ;)

En ratsasta maastossa enää ilman satulaa (pelkään liikaa tippuvani vilkkaasti liikennöityjen teiden ja junaraiteiden läheisyydessä) ja kentälläkin ilman satulaa päivät ovat aika pitkälle treenipainoitteisia. Varsakesänä, kun Torsten oli ollut muutaman kuukauden ratsuna, päätin uhmata tuulista päivää ja lähteä maastoon kävelemään, ilman satulaa, liukkaat tuulihousut jalassa. Torsten tuli tallille itsekseen, juostuaan ensin naapurin pellolla :) Meni aika monta vuotta, ennen kuin tätä rajaa pystyi venyttämään, kunnes viime viikolla ratsastin Torstenilla lähiteillä ilman satulaa, ja otettiin me pätkä hillittyä & hallittua laukkaakin! Niin, eikä siis tarvinnut väsätä kakkua. 

Koska mulla oli silloin vuosia sitten lähimuistissa toimiminen lähinnä Inton kanssa - sen kanssa kun toimi ihan kaikki - otin monta liian isoa palaa purtavaksi Torstenin kanssa. Sellainen taas saattaa aiheuttaa takapakkia ja luotto- sekä mukavuusrajat tulevatkin vastaan aiempaa nopeammin.

Hieno 3vee

... ja tosi hieno 11vee



Kuvat vapaapäivän jälkeisestä kevyestä keventelystä.

Tänä kesänä olemme uskaltaneet venyttää niitä rajoja kauemmas ja tehdä enemmän. Koulutuksellisesti on otettu jättiharppauksia - Torsten on nyt viimeisen viikon ajan esittänyt treeneissä niin hienosti ylöspäin nousevaa ravia, että huh!, esteet eivät ole ihan niin suuri jännityskysymys, taluttelu maastakäsin menee suurinpiirtein taluttajan tahtiin, kisojakin toisinaan mietitään mutta yhdessä todetaan, että ei ihan vielä ja tuulettomina päivinä voimme käydä lähiteillä ilman satulaa. Että ehkä tämä on sellainen paremmin ajateltu varsakesä; vapaata Torstenilla on ainakin ollut huomattavasti enemmän :)

23 kommenttia:

  1. Hui kauhea kuinka paljon hevonen onkaan muuttunut vielä 3-vuotiaasta eteenpäin :D On ne vaan ihan lapsia vielä tuossa iässä..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sanos muuta, varsoista tulee muka niin hevosia kun työkansa heitetään niskaan - vaikka oikeasti musta tuntuu että Torsten on ollut ihan kakaraheppa ainakin kuusi-vuotiaaksi asti :D

      Poista
    2. Hmm, ei sentään koko kansaa vaan työkamat....

      Poista
  2. On kyllä paljon muutosta tapahtunut parempaan päin näiden kuluneiden vuosien aikana :D

    Pollenkirjakarsina.blogspot.fi

    VastaaPoista
  3. Torsten näyttää kolmevuotis kuvissa valmiille hevoselle, mutta kun katsoo nykyhetken kuvia niin ihan raakile se on ollut. Sellaisen huomion teen kuvista (jotka voi vääristää) että Torsten on liikkunut varsana selvästi ylämäkeen, kuten myös nykyisissä kuvissa, mutta blogissa on ollut välillä kausia jolloin on ollut melko etupainoinen ja matalassa muodossa. Osaatko kertoa näistä muutoksista ja siitä miten ja miksi olet niitä tehnyt?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, yhden kuvan perusteella vaikea sanoa - mutta ihan niinkuin nykyäänkin, välillä T esittää hyvin ryhtiä ja välillä on päiviä kun tuntuu että turpa laahaa siellä jossain kentän pintamateriaaleissa ;) Mutta joo, ehkä tämä oli liian hyvä kuva kuvaamaan oikeaa ryhtiä varsakesästä. Kun eihän tasapainoa ja korkeampaa muotoa voi olla ilman lihaksia, se on pitänyt a) ensin näyttää, että ylipäätänsä hevoset voivat kulkea myös ryhdissä b) pikkuhiljaa rakentaa voimaa että Torstenilla on mahdollisuus kulkea koko ajan pidempään korkeammassa muodossa vaativampien tehtävien parissa.

      Poista
  4. Vielä kun ratsastajan katse saataisiin ylös niskasta niin voitaisiin sanoa kehitystä tapahtuneen koko ratsukossa ;) Tää on näitä ikuisia kehityskohteita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä kyllä ärsyttää tässä blogissa, ikuinen niskan tuijottelu. Olet taitava ratsastaja ja Torsten on hieno hevonen, mutta tuo alkeiskurssin niskantuijottelu postauksesta toiseen on tympäännyttävää ja huonoa esimerkkiä. Kai sitä voi edes yrittää ratsastaa ilman että lisää painoa hevosen etupäähän?

      Poista
    2. Hah, niin, kuvista voisi ajatella että ratsastajalla on kehittynyt lähinnä leveä takapuoli vuosien aikana ;)

      Mutta onpa siis niiiiiin ärsyttävää että joutuu lukemaan ja katsomaan samanlaisia kuvia postauksesta toiseen, kuka hullu itseään sillä tavoin haluaa kiusata? ;D

      mutta okei, mä yritän petrata. Onhan se kamalan näköistä.

      Poista
  5. Pystyykö Torsten fyysisesti kulkemaan korkeammassa muodossa? Minua näin ei-suokki-ihmisenä "häiritsee" tuollainen matala muoto, mutta rakenne ei taida antaa muuta periksi? Hieno ja nöyrä heppa muuten! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kääk, kylläpäs tänään ihmisiä häiritsee ja ärsyttää! :D

      Ihan rehellisesti omaan silmään Torsten kulkee melko ryhdikkäästi - lavat se saisi kantaa vielä paremmin, mutta sillä on vielä aikaa oppia kulkemaan korkeampana. Ja tottakai Torstenin kroppa aiheuttaa omat haasteensa itsensä kantamiselle, mutta eikös jokaisella hevosella ole omat ongelmansa, hidasteensa kohti omaa parastaan.

      Poista
    2. Suomenhevoseksi Torsten mielestäni kyllä kulkee hienosti! Suokkien rakenne on täysin eri kuin esim. Pv joka menee korkeammassa muodossa ja kokoamiskykyä on paljon enemmän. Kaulahan alkaa aika alhaalta ja on muutenkin aika roteva tällä rodulla joka tuo paljon haasteita ratsastuksessa..
      Hienosti kulkee ja suuntahan on vain eteenpäin ja ylös ;) hah!

      Poista
    3. Kiitos, olen samaa mieltä, hevosen rakenne tulee ottaa huomioon muotoa tarkastellessa - ja kyllä jokaisen hevosen voi tietysti oman kapasiteetin puitteissa viedä niin korkealle kuin mahdollista :)

      Poista
  6. Torsten on kyllä hieno suomenhevonen ja olette erittäin tyylikäs ratsukko, oikein ilo silmälle ;)

    Eikös meillä jokaisella ole omat virheemme, toinen on "uskaliaampi" ja kehtaa näyttää virheensä kaikille kun taas toinen ei. Minua ei häiritse niskaantuijottelu (en olisi edes huomannut jos ei joku siitä olisi maininnut) vaan keskityn ihan omiin niskantuijotteluihini ja nautin upeasta ratsukosta ja hienoista kuvista Jillan hyvän mielen blogissa <3

    Ihanaa kesän jatkoa teille koko Team Torstenille <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Emmi ❤️ Kuin myös teille ihanaa kesää, ja Nallelle rapsutuksia!

      Poista
  7. Ihania kuvia ja kehityskaarta! :) Kyllä tämä meidän "pikkuveli" on aina ollut sen verran vikkelä etten ole vieläkään ilman satulaa uskaltautunut selkään. Pitäisi testata ensin jollain pystyynkuolleella omaa tasapainoa ilman satulaa menossa, vuosien tauon jälkeen :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kyllä siinä ilman satulaa ratsastuksessa on ihan omat juttunsa - mä olin kyllä ratsastanut paljonkin ilman penkkiä, mutta Inton kanssa joka ei sivuloikkia harrastanut. Tuli ihan yllätyksenä Torstenin äkkinäiset liikkeet joten hiekkaahan silloin maisteltiin ;)

      Poista
  8. Mua ei häiritse muu kuin hevosen ylipaino, jalat joutuu niin koville. Aika paljon aihe on nyt tapetilla ollutkin, kumpa ihmiset heräisivät tähän asiaan niin olisi paljon vähemmän vaivaisia hevosia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, en ole vielä kerennyt lukea HS juttua lihavista hevosista - onhan lihava hevonen ja niiden paapovat omistajat ihan hirveä näky. Toisaalta niin on liian laiha, lihakseton, epäpuhdas, tahdittava, muuten vain huonossa kunnossa oleva hevonenkin kamala näky.

      En voisi ikinä kuvitellakaan ettei Torsten viettäisi kesiään laitumella. Siksi tyydyn kohtalooni että laidunkauden alkaessa voi sanoa heipat talven yli trimmatulle kropalle jota treenataan takaisin vielä jonkun aikaa laidunkauden loppumisenkin jälkeen. Että voi sitten keväällä ihastella loimien alta paljastuvaa supersheippiponia, jonka karva kiiltää, lihakset pullistelee ja lihavuuskunto on vähintäänkin hyvä. Torstenilla ei ihan hirveästi ole puutteita elämässään, samaa ei tod voi sanoa kaikista hevosista, joten sen kesälihavuus ei juurikaan häiritse. Sitä paitsi, lihavat on leppoisia, katso vaikka allekirjoittanutta ;)

      Poista
    2. Mieheni sanoi Torstenin nähtyään, että se on kuin se telaketjuilla liikkuva tankki, lihaksikas ja roteva, mutta lihavaksi ei Torstenia sanonut, vaikka sellaisiakin on varmasti nähnyt. Raskasrakenteinehan tuo on ja näkeehän sen etuosastakin, vaikka ilmeisen korkea säkäkään sillä ei ole. Toisin kuin oma heppani, joka edestä on varsin kapoinen ja ahdas, siitäkin huolimatta selästään leveä, mutta rakenteeltaan ei läheskään niin raskaan oloinen. Vaikka olisin kyllä toivonut, että olisi vähän rotevammaksi kasvanut.

      Mitä nyt Torstenin liikkumisen tulee, niin hienostihan se näyttää menevän ja kun on kuitenkin sen verran raskas edestä, siitäkin huolimatta säkä nousee ja kantaa hyvin itsensä. Itsekin kun pääsisimme joskus edes lähelle samaa, olisin tyytyväinen.



      Poista
  9. Joillain suokki-suvuilla on siis jo hyvä kaula liittymineen sekä liikkeineen, mutta varsin usealta puuttuu taas jokin, koko tai terveys mm. Ihottuman vuoksi.
    Harva saa suokkina kestosuosikiksi 3-tason karkeloissa. Mutta kyllä suokkien taso on noussut siellä.
    Kun käy pitkään kisoissa ja katsoo huippuja, alkaa nähdä timantin ja tietyt jalostuslinjatkin puhuvat puolestaan.
    Toisaalta rotumme on maailman ihanin ja lahjakkain monitaitaja sekä harrastehevonen, sitä pitäisi ennen kaikkea vaalia.
    Näillähän me yleensä puksuttelemme ja mm. Onneksi 1, jopa 2-tason kisoissa näkee monipuolisia osallistujia.

    VastaaPoista
  10. Mua rupes häiritsee ainoastaan osa näistä kommenteista - hmph! Tehkää hittovie ite paremmin :D sananvapaus kaikilla, mutta mun silmään te olette hieno ja kehittynyt pari! Torsten on suloinen <3

    VastaaPoista