sunnuntai 15. toukokuuta 2016

HW Rambo Micklem Bridle

Yhteistyössä Nekax Horse Sportin kanssa
 
 HW Rambo Micklem Competition Bridle

Kiristääkö vanne päätä? Kärsitkö paineen aiheuttamasta päänsärystä?

Tuttuja tunteita, kun hiuspanta painaa korvien takaa tai ponnari on liian tiukalla tai päähine kiristää - ja sitä ihanaa helpotuksen tunnetta kun paineen tekijän voi poistaa. Oletko koskaan ajatellut, että hevosellasi voi olla samanlaisia tuntemuksia?
 
Sopiva satula on hevoselle yksi tärkeimmistä varusteista ja sen löytämiseen käytetään paljon aikaa, vaivaa ja rahaa. Myös kuolainvalinnoissa kiinnitetään huomiota, minkä raudan hevonen ottaa mieluiten suuhunsa tai millä se parhaiten toimii (nämähän eivät ole synonyymejä keskenään...). Sitten ostetaan vielä omaa silmää miellyttävät suitset, johon ne hintavat Sprengerit voidaan kiinnittää ja se oli siinä, hevosen maksimaalinen hyvinvointi oikeilla varusteilla on taattu ja kaupan päälle sai vielä blingiä, jes.
 
Jos ratsastaessa tuntumassa ilmenee ongelmia (ratsastajan käsi todennäköisesti yksi monista syistä), tulee ensimmäisenä mieleen vaihtaa kuolainta, useastikin. Tämähän on hyvä, kuolainta tulee vaihdella jotta paine ei osu aina samaan kohtaan suussa. Hevoselle olisi myös hyvä antaa kuolainvapaita päiviä mahdollisimman usein. Yleensä vasta sitten, kun hevosen suu on tutkittu, peiliin on katsottu ja niitä kuolaimia on vaihdettu, tarkastellaan suitsien sopivuutta.
 
Satula, suitset ja kuolaimet ovat hevosen tärkeimpiä varusteita, ja niiden täytyy olla hevoselle sopivia.
 
Suitsia sovittaessa tulisi tarkistaa, etteivät ne aiheuta painetta tai purista. Tavallinen niskahihna aiheuttaa helposti painetta hevosen korvien taakse, pehmytkudokseen, joten muotoiltu niskahihna on paras vaihtoehto. Otsapanta ei saa kiristää missään asennossa. Leukaremmin tiukkuuden vanha sääntö on, että hihnan ja leuan väliin mahtuu nyrkki. Olympiakenttää kilpaillut Grant Shneidmann oli taannoin sitä mieltä, että Torstenin kaltaisilla hevosilla joilla sylkirauhaselle jää muutenkin vähän tilaa hevosen pään ollessa luotiviivalla, saa leukaremmi olla niin löysällä kuin suitset antavat periksi, muuten leukahihna aiheuttaa puristusta. Turparemmin, mallista riippumatta, poskihihnat ovat helposti liian tiukalla, sillä niiden kireyden määrittää kaksi asiaa; kuinka ylös turparemmi on asetettu ja kuinka tiukalle se on vedetty. Jos poskihihnat ovat liian tiukalla, hihna puristaa hevosen poskia hampaita vasten ja meistä kaikki tietää kuinka ikävää on purra omaa poskea. Hevosen posket tarvitsevat tilaa, jotta hampailla on tilaa, erityisesti kun suussa on kuolaimet! Kuolainten poskihihnojen sovituksessa on useita eri koulukuntia. Itselle on nuorena opetettu, että hevosen suupieleen kuuluu tulla muutama ryppy - tätä on vielä Torsteninkin kanssa pidetty sopivana mittana, se kun mielellään heittää kieltä ja mitä ylempänä kuolain suussa on, sitä vaikeampi sen on pelata kielellä. Paitsi että eihän se niin mene, vaan lähinnä niin, että Torsten saa kielen väärälle puolelle mutta ei enää itse oikealle. Niinpä olen tiputtanut kuolaimen niin alas kuin mahdollista, tosin hampaisiin kuolain ei tietenkään saa kolista - ja Torsten voi sitten keskittyä pelailuun enemmän kuin töihin, eikun miten se menee... ;)
 
 
 Turparemmin sopivuuden voi tarkistaa käyttämällä vanhaa hevosmiestaitoa.
 
Viimeiseksi ehdottomasti eniten mielipiteitä jakavan, eli turparemmin sovitus. Vanha hevosmiestaito kertoo, että turparemmi on sopiva kun nenäpiin ja turparemmin väliin mahtuu kaksi sormea. Turparemmiä vedetään kuitenkin helposti kireämmälle, esimerkiksi sen takia että hevonen aukoo suutaan, pelaa kielellään (tähän kireä turparemmi ei ole ratkaisu, vaan samalla tavalla hevonen kuin hevonen saa kielen kuolaimen yli mutta kireästä turparemmistä johtuen ei saa sitä enää itse takaisin oikealle puolelle) ja on sitä sellainenkin syy kuultu, että kuolain on tasaisemmin hevosen suussa mitä kireämpi turparemmi on. (Ei tutkittua näyttöä, jokainen voi itse päätellä onko se minkään fysiikan lakien mukaista ja kuinka kovaa suusta saa vetää että tarvitaan kireä turparemmi jotta kuolain pysyy paikallaan.)
  
Ja sitten palataan takaisin nykyaikaan, jolloin ihan kaikkea voidaan tutkia ja kehittää. On tutkittu, että kiristävät ja väärin sovitetut turparemmit aiheuttavat hevoselle epämukavaa painetta, jopa vaikeuksia hengittää ja haavaumia suuhun. On myös tutkittu, että siinä missä me ihmiset, myös hevoset voivat kärsiä päänsärystä. Hermosärystä, joiden aiheuttajana ovat turparemmit ja niskahihnat.
 
Hevosen pään hermot on piirretty kuvaan punaisella. Kuva (c) HW.
 
Vuonna 2008 irlantilainen hevostarvikemerkki Horseware voitti BETAn kansainvälisen, innovatiivisen muotoilun kilpailun Rambo Micklem Bridle-suitsilla. Palkitut suitset jättävät kaikki hevosen turvan hermoalueet vapaaksi, ne eivät tule ohuen nenäpiiluun päälle, niissä ei ole sylkirauhasta puristavaa leukahihnaa ja niskan patentoitu muotoilu on muotoiltujen niskahihnojen huippuluokkaa.
 
Mutta hei, pessimisti ei pety joten moisia innovatiivisia palkintosuitsia on turha kokeilla ;) Ei, sen sijaan suitsinauloissa on ollut remppaa, englantilaista ja meksikolaista hihnaa, välillä mennään kokonaan ilman turpista, on ollut halvempia ja kalliimpia ja paljon kalliimpia Torstenille teetettyjä suitsia. Koska en enää suostu laittamaan Torstenin turparemmiä liian kireälle, ja koska olen joutunut luopumaan monista kauniista suitsista niiden puristaessa sitä poskista, olin vihdoin valmis kokeilemaan uutta.
 
 
Micklemit jättävät hevoset hermot vapaaksi paineesta.
 
Eikä suitsien ostaminen ole ennen edes ollut näin helppoa. Sain yhteistyökumppaniltamme, Nekax Horse Sportilta viikoksi kokeiluun HW Rambo Micklem Competition suitset. Jos en olisi suitsista pitänyt, olisin saanut lähettää ne takaisin ja jättää aiheesta kirjoittamisen sikseen. Kuitenkin jo siitä hetkestä kun suitset olivat Torstenin päässä, ennen ratsastusta, päätin että nämä jäävät :D En ole aiemmin käsittänyt, millä tavalla suitset voisivat jättää turvan hermot vapaaksi ja miten paljon niskahihnan muotoilu oikeasti voisi erota muihin muotoiltuihin hihnoihin, mutta siinä Torstenin päässä sen vasta näki. Kaikki remmit istuvat just eikä melkein eikä yksikään remmi koske hermoihin. Kun ratsastaessa Torsten oli tavallista tasaisempi suutuntumastaan, oli päätös selvä. Tämän allekirjoitti myös tänään Torstenin ratsastanut valmentaja, tuntuma on tasainen.
 
Koska olen käyttänyt vain oliivikuolaimia, en ole vielä kokeillut suitsia kuolaimet paikallaan pitävien klipsujen kanssa, jotka tasaavat tuntumaa entisestään. Sen sijaan olen jo kokeillut suitsia ilman kuolaimia, ja no, siinä meillä on vielä paljon petrattavaa mutta sanotaanko näin, että ihan kaikkeen eivät edes maailman parhaat suitset kykene ;)

 Kuolainklipsut, jotka tasaavat tuntumaa.
 
Nekax myy kahta eri mallia HWn Rambo Micklem suitsista; Competition-mallia, josta saa muunneltua normaalien suitsien lisäksi yhden kuolaimettoman vaihtoehdon, sekä Multibridle-malli, missä muunteluvaraa erilaisiin kuolaimettomiin on runsaammin. Torsten sai käyttöönsä Competition-mallin suitset, jotka ovat hieman edullisemmat sekä kilpailuissa sallitut.
 
Koska tuotteiden kokeileminen on a) taloudellista b) ekologista ( c) mielenkiintoista ja hauskaa), tarjoaa Nekax Horse Sport Competition-mallia (koossa standard tai large, Torstenilla on large) vuokralle 25e/viikko/koko. Mikäli suitset haluaa kokeilun jälkeen lunastaa itselleen, hyvitetään vuokrahinta ostohinnasta. (Suitsia voi pitää vuokralla tarvittaessa useammankin viikon a 25e, mutta vain ensimmäinen viikko hyvitetään mahdollisesta ostohinnasta.) Competition- ja Multibridle-mallit ovat mitoitukseltaan identtiset.
 
Nekax tarjoaa valikoimassa olevista HW suitsista (ruskeat Mickelmit tilauksesta) -10% alennuksen 22.5.2016 asti koodilla JILLA05. Koodi syötetään nettivuilla ostoskorin lisätietokenttään. Nekax toimittaa kaikki tuotteet rahtivapaasti tallillesi Hki-Espoo-Vantaa-Kirkkonummi-Siuntio-Lohja alueella ja muuhun maahan rahti- tai postimaksulla.
 
 
Torsten kiittää hevosystävällisistä suitsista Nekaxia!
 
Lue lisää Micklemeistä täältä tai täältä.

32 kommenttia:

  1. Hyvältä kuulostaa. Omilla valinnoilla voi tosiaan tehdä hevosen arjesta paremman. Millaista laatua suitset on?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti voi! Suitset ovat olleet oikein hyvän tuntuista nahkaa, mikä on tietysti kestävyyden ja mukavuuden kannalta tärkeää. Ja siksi, että allekirjoittanut pesee suitset satulasaippualla ehkä kerran kuukaudessa... Mutta joo, nahka on mielestäni verrattavissa muihin meidän suitsiin, jotka ovat Wahlstenin huippunahasta tehtyjä.

      Poista
  2. Meidän Full kokoisella suokilla myöskin nuo käytössä, istuvat hyvin ja ovat kauniit :) En ole perehtynyt lisäosiin, kuten noihin kuolainklipsuihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, olen samaa mieltä että istuvat kauniisti myös Torstenille :) Meillä wi myöskään ole vielä ollut tarvetta käyttää klipsuja, kun on ollut oliivi, mutta sitten liikkuvan renkaan kanssa täytyy kokeilla niitäkin!

      Poista
  3. Ärsyttävää!
    Ostin juuri suitset kaupasta jossa lähtöhinta paljon enemmän ja nyt olisi saanut halvemmalla+alet päälle. Mur mur, mutta kiva niille jotka on suitsia ostamassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mur mur, olisi pitänyt olla nopeampi tämän postauksen kanssa ;) Ja juu, myös lähtöhinta on molemmissa suitsissa edullisempi kuin monessa muussa kaupassa.

      Poista
  4. En olekaan ennen perehtynyt Rambo Micklemien "toimintaperiaatteeseen", mutta vitsi että kuulostaa hyvältä! Haluan ehdottomasti tuollaiset, mutta ihan vielä ei kukkaron nyörit periksi ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, näiden kyllä pitäisi olla markkinoiden hevosystävällisempiä suitsia, joten suosittelen kun tulee teille ajankohtaiseksi :)

      Poista
  5. Onpa ne hyvännäköiset Torstenin päässä!😍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanos muuta, sopivat kuin turpa päähän! ;D Vielä kun saisi liikkeet esimerkiksi samalle tasolle mitä suomenhevosten koulumestari Rosmolla (joka siis käyttää samoja suitsia), niin olisi kiva ;)

      Poista
  6. Ha ha voi Thor parka. Mul oli kyl ekalla kerralla noi knipsut ihan jotenkin muulla tavalla. Nå, otin ne sitten pois mutta onpa kiva tietää että niillä on ihan joku fiksu funktio (olisi ehkä meille suitset myynyt taho voinut selittää vähän enemmän).:) Kerrotko vielä tuosta kuolaimettomuudesta. En edes tiennyt, että niitä voi käyttää niin.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, no mutta käyttöohjeet onkin ihan turhia ;) Tosin mullahan on nuo klipsut kuvissa väärinpäin, että eipä siitä sen enempää... Tai en tietysti tiedä onko sillä edes merkitystä, kumpi pää on kummassa, suitsissa vai kuolaimissa. Kuolaimettoman tästä competition-mallista saa kun ottaa kuolainlenkit irti ja laittaa ohjat tuohon mihin olen kiinnittänyt kuolainklipsun. Sitten Multibridle-mallissa kuolaimettomia vaihtoehtoja on vaikka kuinka paljon, sidepullia yms, mutta kun niiden nimityksiä en oikeasti tiedä niin tässä on hyvin havainnollistavat kuvat ja ohjeet miten niitä suitsia voi muunnella; http://www.williammicklem.com/multibridle-multibridle.html

      Poista
  7. Jätätkö oikeasti noin reilun välin tuohon turparemmiin ? Minusta se kuulostaa hyvältä, mutta minua on aina moitittu että se on liian löysä. Kuinka paljon väliä jätät tuohon "ylempään" hihnaan? Nuo sopivat kyllä Torstenille yllättävän hyvin! Upea hevonen sulla 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai tuo kuva missä on kaksi sormea turparemmin ja turvan välissä? Kyllä jätän, nykyään. Ja siis sehän ei oikeasti ole mitenkään "löysä". Toisaalta kyllä näitä saa aina vähän säädellä, siis eräs ulkolainen aivan huippuhuippu valmentaja veti joka kerta Torstenin turparemmin tiukemmalle mitä itse olin laittanut eikä se nyt siihen kuollut, mutta varmasti sen on helpompi olla hieman löysemmässä remmissä. Valmennuksissa mennään aika pitkälle valmentajan mukaan...

      Se ylempi hihna on meillä niin löysällä kuin sen saa, siihen mahtuu helposti muutama sormi väliin. Sitä remmiä ei saisi myöskään vetää liian tiukalle, mutta sitä tuskin kukaan vetääkään, kun sillä ei ole merkitystä esim. suun avaamiseen.

      Torsten kiittää! :)

      Poista
  8. Omalla ponillani on multibridlet ja ollaan niistä kovasti tykätty sekä kuolaimilla että ilman. Mielestäni niskahihna saisi kuitenkin olla vieläkin enemmän muotoiltu.

    Korjaisin tekstiäsi sen verran, että myös multibridlet on sallittu kisoissa. Minunkin ponillani on 1-tason koulua startattu ne päässä ja niitä on näkynyt myös meidän alueen aluemestaruuksissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla että toimivat myös teillä! Niskahihna on meille oikeasti ihan superhyvä, aiemmat muotoillut niskahihnat eivät ole olleet näin hyviä joten siksi tämä mielestäni huippu.

      Hyvä jos teillä on ollut ok kisoissa. Joissain kilpailuissa suitsitus on pitänyt vaihtaa ennen suoritusta turvalla olevan metallirenkaan takia - toivottavasti tähän saataisiin muutos, sillä onhan se varsin kummallista että sellaisen asian takia pitää suitsia lähteä vaihtamaan.

      Poista
  9. Siis miten tämä vuokraussysteemi toimii? Mahtava idea yritykseltä!! Olen pitkään halunnut testata näitä suitsia, niin monet kehuneet, mutta en uskalla ostaa ennen kuin itse olen päässyt testaamaan... Joten laitanko sähköpostia, vai? :)

    Hevoseni käyttää normaalisti full-kokoisia suitsia, joten valitsenko large vai standard? Minkä kokoinen pää Torstenilla on cob/full/x-full-kokona?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanos muuta, en itsekään ole vastaavaan aiemmin törmännyt ja onhan se todella asiakasystävällistä palvelua, että saa vuokrata ja kokeilla! Laita vain sähköpostiä heille, riikka.partanen(at)nekax.fi.

      Torstenilla on myös melko normi full-kokoinen pää, jättikokoiset posket mutta muuten ihan normi. Ehkä ottaisin tuon Largen jos ei nyt ihan pienimmällä pidä full-koon suitsia :)

      Poista
    2. Kiitos paljon! Toivottavasti vastaisivat pian. :)

      Poista
  10. Sain tälläiset lainaan suokilleni tuttavaltani ja kun kokeilin näitä ensimmäistä kertaan niin en oikeen voinut samaksi hevoseksi uskoa. Niin paljon parempi ratsastaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, on niissä kyllä eroa. Vaikka tänään oli kyllä sellaista jumppaa ponin kanssa, sääli ettei suitset vaikuta pohkeiden läpi menemiseen ;D

      Poista
  11. Moikka! Pakko nyt tarttua yksityiskohtaan, kun katselin tuota sun kuolaimen kiinnistystä, onko tuo kiinnitysremmi (niitä joita tulee pakkauksessa kahta eri mittaa) tarkoituksella väärinpäin? Itse ainakin pidän omalla hevosellani remmiä niin, että metallinen osa on ns. sen metallisen renkaan "päällä", jolloin se ei pääse osumaan kuolaimeen. Eli kuolain tavallaan roikkumassa nahkalenkissä.

    https://www.youtube.com/watch?v=IqAO79Yp7tA tuossa videolla havainnollistetaan myös todella hyvin micklemien käyttöä, ja mielestäni sielläkin on kiinnitetty kuolaimet niinkuin itse teen. Esim. kohdassa 5:55 mielestäni tämä "oikein" kiinnitys näkyy hyvin.

    Itsekin ns. "ongelmapäisen" hevosen omistajana nuo suitset ovat olleet pelastus. Ainut miinus on, että nahka tuntuu venyvän käytössä..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ei ole tarkoituksella, ihan vahingossa olen sen noin pistänyt vaikka niin muka ohjeita luin ;) Tänään käänsin sitten oikein päin, tosin oliivirenkaan kanssa se tuskin vaikuttaakaan, vaikka osuukin solkeen.

      Täytyy varmaan rasvata vain kerran vuodessa (normisti kun rasvailen suitsia ehkä kahteen kertaan vuodessa ;) jos nahka venyy..

      Poista
  12. Hei, ihan mahtavaa! Just etsin mun suokille uusia suitsia, onneksi en tehnyt mitään hätiköityjä ostoksia! Nuo kyllä ostetaan!

    VastaaPoista
  13. Kyllä Multibridlet ovat sallitut - niissä ratkaiseva asia ei ole se turvan päällä oleva rinkula vaan ne kuolainklipsut. Eli ilman klipsuja ovat sallitut kisoissa. :) En ole kuullutkaan tuollaista tulkintaa että turvan päällä olevan metallirenkaan takia pitäisi vaihtaa suitset ennen starttia! :O Ei ainakaan meilläpäin..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koristeltu turparemmi ei ole koulukisoissa aallittu ja jotkut tuomarit tulkitsevat tuon koristeeksi.

      Hienosti sopivat Torstenille nuo suitset.

      Poista
    2. Juu, näin minäkin olen ymmärtänyt että sen renkaan vuoksi osa tuomareista passittaa vaihtamaan suitset :/

      Poista
  14. Oijoi!meidän suokillekin voisi ostaa tuollaset! Kuulostaa tosi hyviltä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voin lämpimästi suositella, Torsten ainakin tykkää :)

      Poista
  15. Terve! Postaus on vanha mutta pakko kommentoida kun tämä poistaus tulee esiin kun etsii tietoa Mickelemeistä. :)

    Eli Competition mallia EI SAA KÄYTTÄÄ KUOLAIMETTOMINA!

    Se on yleinen harhakäsitys että niitä voisi käyttää kuolaimettomina kiinnittämällä ohjat turparemmin renkaisiin. Multibridle-mallissa saa laittaa ohjat niihin sivurenkaisiin, mutta ei Competition-mallissa. Tämä tieto ihan Micklemin suunnittelijan ja Horsewaren suusta.
    Competitionissa ne lenkit ovat heikommat eikä niitä ole suunniteltu kuolaimettomaan käyttöön, joten niiden käyttö voi aiheuttaa vaaratilanteita jos yhtäkkiä napsahtaa irti.

    Lähteet:
    https://www.horseware.com/product/rambo-micklem-original-competition-bridle/
    "Cannot be used as a bitless bridle"

    http://www.williammicklem.com/multibridle-competition.html
    " for use just with a bit. "

    Jossain oli myös laajempi juttu mutten juuri nyt sitä löydä, eiköhän nuo ole kuitenkin tarpeeksi :)

    VastaaPoista