sunnuntai 3. huhtikuuta 2016

SportFit

Ponin fitnessruokapäiväkirjaa
 

 
Terve ja lihaksikas hevonen ei ole itsestäänselvyys. Meistä jokainen tietää, miten käy, kun liikunta vähenee mutta ruokapidot paranee - ei siinä ainakaan hoikistumaan pääse. Alkuvuodesta Torstenin loimikerroksen alta paljastui sikalihava ruipelokaulainen poni - joskus sitä tulee sokeaksi ihmisille ja eläimille, joita näkee päivittäin.
 
Hetken tänka pån jälkeen oli ryhdyttävä korjaustoimiin. Hyvän heinän tärkeyttä ei voi korostaa liikaa, eikä sitä, että esimerkiksi tämän syksyn ja talven aikana heinässä on ollut melko alhainen SRV arvo - hevosen omistajan on saatava tietää heinäanalyysit, jotta niitä puutteellisia arvoja pystyy korvaamaan. Koko syksynä Torsten ei syönyt kuin kauraa, pellava-greenlinepuuroa ja lusernhaketta (ennen ratsastusta, ei siis suuria määriä), eikä kevyt työ ainakaan parantanut tilannetta. Ei siis tarvinnut miettiä, mitkä rehut lähtivät kokeiluun, kun Nekax Horse Sport tarjosi Torstenille kolme maistelusäkkiä Pavon mysliä - kääk, me tarvitaan Sportfittiä! Tuoteselostus lupaa korkeita magnesiumarvoja palautumiseen treenistä, öljyä energiaan sekä antioksidantteja, E-vitamiinia ja seleeniä lihasten kasvatukseen.
 
 

Koska ihan meille kaikille ylipaino on rasitus, jonkalaista kroppaa eikä etenkään hevosen jalkoja ole tehty kestämään, joutui Torsten ruokaremontin lisäksi samaan aikaan dieetille. Se saa kahdeksan kiloa heinää päivässsä, kuudesti tarjoiltuna ja yöheinät verkosta. Torsten on ainakin sitä mieltä, että fitnessponina hänen täytyy pitää huoli siitä, ettei nälkä yllätä ja syödä käytännössä jatkuvasti, välipaloja ja kunnon ruokaa vuorotellen. Tarkasti lasketut ravintoarvot tekevät ihmeitä vyötärölle, iholle sekä lihaksille, mutta herkkupäiviä ei kannata unohtaa, muuten voi mennä kisadieetti pilalle. Niinpä heinän ja myslin lisäksi se on syönyt kauraa ja pellavapuuroa, juonut greenline-melassivettä ja aina ennen töitä lusernhaketta, tyhjällä vatsalla kun ei kukaan jaksa keskittyä ja mahahapotkin kiittää.
 
Painoa saatiinkin parissa kuukaudessa aika kivasti pois, mutta lihaksisto ei alkanut syntymään ihan siinä vauhdissa, kuin olisin toivonut. SRV arvo oli edelleen alhainen kovassa käytössä olevalle hevoselle (mitä Torsten on siis muutamana päivänä viikosta ;)) joten ruokintaan piti lisätä jotain, missä sulava raakavalkuinen eli yhtä kuin lihastenteko aine oli korkea, mutta syöttömäärä pieni. Soijaa, mikä tähän tarkoitukseen on hyvin yleinen rehu, en ole koskaan hevosilleni syöttänyt - se on yksi epäeettisimmistä rehuista mitä hevosillemme voimme tarjota. Muutama ilta kului netin ihmeellisessä maailmassa laskuri kädessä, kunnes löysin varteenotettavan massarehun mistäpä muualta kuin Nekaxilta - Kraftin Muskel erikoisrehu. Litra tätä Torstenin mielestä huippumaukasta pellettiä pitää sisällään noin 350 g sulavaa raakavalkuaista - huima määrä lihastenkasvatusainetta, joka on pääosin perunasta. (Tällä hetkellä esimerkiksi heinässä on noin 40 g raakavalkuaista kuiva-ainekilossa.)
 
 

 
*Pavo SportFit mysli saatu
 
Niinpä pelletti lisättiin ruokaan, ja nyt kahden myslisäkin ja yhden pellettisäkin jälkeen Torstenille on alkanut syntymään takaisin se kaulapala, mikä sillä joskus on ollut. Karva ei ole enää yhtä hilselabyrinttiä, se ei pahemmin hinkkaa itseään ja sillä on hyvin energiaa rankempaankin duuniin. Hevoselta ei voi vaatia kantovoimaa, jos sille ei tarjoa siihen tarvittavia rakennusaineita. Torsten on edelleen kovalla dieetillä, koska juhuu laidunkausi tulee, mutta tällaisella kombolla jatketaan siihen asti, ja epäilen, että toukokuussa se on jo hitsin hienossa kunnossa. Tai sanotaanko, että loppu on sitten ratsastajasta kiinni ;)

 
Rehujen hankkiminen ei ainakaan voisi olla yhtään helpompaa. (Täällä voi viettää tunteja laskiessa hevosen ruoka-arvoja ;)) Nekax Horse Sport tuo rehut (sekä muut verkkokaupan tilaukset) suoraan tallillesi rahtivapaasti alueella Hki-Espoo-Vantaa-Kirkkonummi-Siuntio-Lohja - muuhun maahan tilaukset rahtimaksuja vastaan. Torsten lämpimästi kiittää yhteistyöstä ja iloisesti suosittelee niin Pavon kuin Kraftin rehuja kaikille!


32 kommenttia:

  1. Täytyykö tilata monta pussukkaa jotta toimittavat tallille yhdellä kertaa? Kuulostaa nimittäin todella hyvältä, kun nyt käyn aina hakemassa ruoat sieltä sun täältä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meille tulee tallille ihan säkeittäin tuotuna. Eli kuten Jilla hyvin kiteytti ei helpommaksi rehun hankinta voisi tulla.

      Poista
    2. No ihan todelta hyvältä, koska tuovat kyllä ihan yhdestä säkistä eteenpäin tavaraa tallille. Kun tilasin tuon Kraftin säkin, sain laskun sähköpostiin ja itse rehu tuli kahdessa päivässä tallille, eli nopeaa toimintaa :)

      Poista
    3. Perfect. Saivat juuri uuden asiakkaan.:)

      Poista
  2. Te menette ihan täydestä fitnes tyyppeinä. Torsten on komea lihaskimppu ja sä oot nätti kuin karamelli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hihii, Torsten kiittää - ja ehkä enemmän sitten sellaisesta kermakaramellista ;)

      Poista
  3. Torsten on upeassa kunnossa, lihasta löytyy ja karva kiiltää. Niinhän se on että olet mitä syöt. Kunnon bodari.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, se alkaa kyllä löytämään taas sisäisen bodarinsa! Jahka vain vähän saadaan painoa pois ennen ah niin ihana laidunkautta niin hyvä tulee :)

      Poista
  4. Olipa mielenkiintoista :) Torsten on kyllä super-fit, varo ettei kesän massakausi pure liikaa, pian Torsten luulee olevan aika bulkata ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahaa, meillä on siis tosissaan tulossa neljän kuukauden bulkkausjakso, jahka laidunkausi pääsee käyntiin ja Torsten saa ihan itse päättää syömisistään ;)

      Poista
  5. Ei ihan tavallinen suomenhevonen.
    Upea.
    Ei mulla muuta.

    VastaaPoista
  6. Torsten on kyllä huikeassa kunnossa!

    VastaaPoista
  7. Olen kyllä niin samaa mieltä siitä, että jokaisen hevosenomistajan tulisi tietää, mitä se hevosen heinä sisältää, mitä tulee korvata ja jos sokeria taas on liikaa, mikä jo sinällään täyttää hevosen päivittäisen energiamäärän, niin milläs sitä sitten korvataan. Ruokintasuunnitelman teko ilman analyysiä on varsin vaikeaa, vaikka moni sanookin, että heinästä näkyy jos on hyvää, mutta mitä heinästä voi päätellä. Sen kortisuuden, lehtevyyden ja hygieenisyyden päällisin puolin. Mitä kortisempaa sen enemmän siinä on sulamatonta kuitua eli yhdestä heinäkilosta voi mennä hukkaan noin puolet, mikä tulee lannan mukana pois.

    Soijaa syötän itse korvaamaan puuttuvaa valkuaista ja havainnut sen hyväksi, eettisyyteen en ota kantaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, olen samaa mieltä - kyllähän heinän hygienisen puolen pystyy jotenkin silmämääräisesti toteamaan, mutta tarkkaa ruokintaa ilman analyysiä on mahdoton toteuttaa. Eikä siinä, täydellistä heinää tuskin kovin moni pystyy hevosilleen syöttämään, joten analyysi ei ole omistajien kettuilua tallinpitäjille, vaan ihan puhtaasti hevosen hyvinvoinnin takaamiseksi sitä pitää pyytää.

      Soija on kyllä varmasti yksi tehokkaimmista srvtä korvaavista rehuista, ja onhan helppo saatavuus plussaa. Ja joo, kyllä myös krafftin muskelissa on pieniä määriä soijaöljyä, mutta tietysti paljon vähemmän mitä säkillisessä puhdasta soijarouhetta.

      Ja kiva kuulla sinusta, en tarkoituksella jättänyt sähköpostiin vastaamista, se vain jouluaattokiireissä jäi. Nyökkäilin kyllä viestiä lukiessa, onneksi nyt on kaikki kuosissa. Hyvää kevättä teille! :)

      Poista
    2. Torsten näyttääkin hyvältä. Meillä on taas myös hyvin ja nyt kun siirryimme ravitalliin saamme toivon mukaan ajotreenistä apua takapolveen. Mutta se ei kuitenkaan ole ollut kipeä, onneksi.

      Poista
    3. Onneksi, ja ihanaa että kaikki on hyvin. Mahtavat ajomaastot siellä teillä!

      Poista
  8. kraft muskel - rehun valmistusaineet?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. http://www.krafft.fi/site/files/MUSKEL.pdf
      Kaikille hevostyypeille soveltuva vatsaystävällinen valkuaislisä, vähän tärkkelystä.
      Runsaasti korkealaatuista valkuaista, pääasiassa perunasta, optimaalinen
      aminohappokoostumus (korkea lysiini-metoniinipitoisuus). Erikoisrehu hevosille, joilla
      on kasvanut valkuaisen tarve tai puutos sekä valkuaisheikon karkearehun täydentäjä.
      RAVINTOAINEKOOSTUMUS
      Energia ME 12 Mj
      Energia DE 14 Mj
      Vesi 11 %
      Valkuainen 40 %
      Sulava raakavalkuainen 370 g
      SRV / Energia 31 g/Mj
      Lysiini 30 g
      Raakarasva 4 %
      Kasvikuitu 10 %
      Tärkkelys 10 %
      Kalsium 4 g
      Fosfori 3 g
      Magnesium 2 g
      Keittosuola 2 g Säkkikoko 15kg
      Hiilijalanjälki g Co2/ 290
      vastaavuus
      ANNOSTUS
      Lisävalkuaisen tarve Muskelia
      100 g sulavaa raakavalkuaista 0,25 kg
      200g sulavaa raakavalkuaista 0,5 kg
      300g sulavaa raakavalkuaista 0,8 kg


      http://nekaxhorsesport.omaverkkokauppa.fi/epages/NekaxHorseSport.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/2015042107/Products/K2630

      Poista
    2. kiitos anonyymi!
      Mutta kun minä haluaisin nimenomaan tietää valmistusaineet, tarkalleen mistä se on tehty.. kummaa kun niitä ei ilmoiteta missään..

      Poista
    3. Pussin kyljessä luki tarkat, en tosin tajunnut ottaa siitä kuvaa. Ehkä Krafftilta suoraan tai Nekaxilta pyytämällä saisi tarkan ainesosaluettelon :)

      Poista
  9. Voi että, nyt sitten vielä se varustepostaus ja nuo välilehdet ja ehkä lisää treenipostauksia, jotain teemapostauksia, kahvihetkiä ja kuumalinja, jos vaikka ensi viikolla nuo. Sul on niin kiva blogi, kiitos siitä. Jopa nämä yhteistyöpostaukset on aina luettavia ja katseltavia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hihii, vähän tulee kiire jos ensi viikoksi kaikki pitäisi saada ;) Mutta kiitos, kaikkea on varmasti jossain vaiheessa tulossa. Ja tarkempiakin ehdotuksia saa laittaa :)

      Poista
  10. Olisi kiva, jos sulla löytyis rakennekuvia (tai ratsastuskuvia) menneeltä talvelta ja tältä keväältä, jossa voisi vertailla Torstenin rakenteen muutoksia :) Siitä vois vaikka tehdä ihan oman postauksenki!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, sellaisia täytyisikin laittaa, että näkee konkreettisesti eron :) Sääli että mulla ei ole oikein muita kuin ratsastuskuvia, sillä niissä Torsten näyttää tietysti aina paremmalta kuin rakennekuvissa missä ei "pullistele" lihaksiensa kanssa, niin niissä ei ole niin suurta eroa sitten. Mutta katsotaan, mitä kuvakansioista löydän! :)

      Poista
  11. Näyttääkö Torstenin ruokavalio täsmälleen samalta? Olisi kiva tietää mitä se syö nykyään :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi!

      Melkein samalta ;) Mysliä se saa tällä hetkellä puolisen litraa (vaihdellen merkkiä, valitsen yleensä sen missä on runsaasti e-vitamiinia ja magnesiumia) tai puoli litraa kraftia, se on vaan tosi hyvää. Kauraa se saa litran päivässä. Iltapuuro koostuu nykyään racingin mash 2,5 dl ja pellava 2 dl ja siihen päälle vitskut ja nivelaineet ja kivennäiset. Lusernia se saa edelleen ennen töitä ja toisinaan myös litran iltaisin. Melassi/greenline vesi on korvattu 2,5 dl mashvedellä, joka kerta uppoaa kerralla joten melassia ei enää tarvita mikä on tietysti hyvä!

      Heinä näyttää edelleen samalta, tosin se saa sitä noin 10 kg ja koska uudessa heinässä on edellistä parempi srv arvo ei sitä tarvitse syöttää niin paljon pusseista :)

      Poista
  12. Kuulostaa hyvältä! Itse olen ajatellut omalle suokilleni tällaista ruokavaliota: kivennäinen + pellava + kaura tai hamppu + greenline. Liikuntaa on nyt siis alettu lisäämään ja liikkuu aktiivisesti (ratsastus). Heinää tämä saa vapaasti slow feeding verkosta. Miltä kuulostaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi, anteeksi että vastaus uupui! Täältä löytää aika kivasti tietoa miten mitäkin tulisi antaa; http://www.hevostietokeskus.fi/index.php?id=835&kieli=3

      Ilman että näkee hevosta on vaikea sanoa mitään ruokinnastakaan, mutta tollainen kombo on varmasti hyvä, katsoo vaan määrät oikeaksi ja olenkohan käsittänyt oikein jos olen sitä mieltä että hamppu ja pellava ajavat perjaatteessa saman asian, eli niitä ei tarvitse molempia syöttää, toisen pitäisi riittää! :)

      Poista
    2. Hampun proteiini on paljon laadukkaampaa, kuin pellavan. Eli jos tarvitsee täydentää srv, valitsisin ehdottomasti hampun, se on todella loistava proteiinin lähde! Rasvahappoja saa molemmista, pellavarouhe tosin yleensä on öljynpuristuksen sivutuotetta, josta siis kaikki terveellinen öljy puristettu pois! Kannattaa siis ehdottoasti valita sellainen rouhe, joka sisältää käsittelemättömiä kokonaisia pellavansiemeniä, jotka ovat vain hellävaraisesti rouhittu. Esimerkiksi tallitukku.fi saa sekä tälläistä pellavarouhetta että hamppua eri muodoissa.

      Poista
  13. Soija on ongelma lähinnä lihan,- ja maidontuotannon vuoksi. Suurin osa maapallolla viljellystä soijasta viljellään tuotantoeläimiä varten ja syötetään siis tuotantoeläimille.
    Merkittävintä ja ratkaisevinta on siis itse ainakin vähentää eläinperäisten ruokien syömistä.
    Sillä, jos itse syö soijaa tai antaa hevoselleen soijaa, ei ole juurikaan mitään vaikutusta mihinkään.
    Toki kannattaa oman ja hevosen terveyden kannalta valita gmo vapaa ja vaikka vielä luomu soija. Ja toki muitakin vaihtoehtoja on.

    VastaaPoista